Welcome to My Blog. Follow ME ! +

Kenapa Perlu BESYUKUR ? - 1
03 August 2012 | 5:15 PM | 0 comments
ya akhi wa ukhti .. 

Bismillahirahmanirahim ;D
dah brapa ari tak update belog KESAYANGAN saye neyh .. So , sekarang neyh saye nak update new entry ... bertajuk ... hee ! confirm lah korang dah tawu kan ? terpampang kat atas tu haa .. kan? kan? >.<''

saye just nak share dgn korang ttg satu drama jepun.. touching sesgt.. eh ! asal pulak cerita jepun dgn tajuk entry neyh ? hah ?? hey-II , tak perlu tertanya-II.. i'll explain.. actly , drama neyh , sedih sgt... bila korang tgok drama neyh korang akan paham kenapa kite sume perlu BERSYUKUR..

Readers ! actly , drama neyh jiran saye yg introduce msa kat matrik dulu... yer lah.. saye ni suke melepak bilik diorang... tambah-II pulak ada classmate saye , ATIQAH SABARY dekat situ.. bilik diorang tue dah mcm klinik buat saye.. haish ! teringat pulak saat saye sakit msa final exam sem2.. seteap masa melawat diorang.. and tak lupa jgak jiran-II bilik AMIRAH MOHAMAD.. love korang so much.. muacx !

what i'm trying to tell u'olls , haa ? ukeh lah..
 i just nak cakap kenapa perlu BERSYUKUR dan nak kaitkan dgn drama ..
 1 Litre of Tears 
sebelum tue kawan-II , korang baca lah synopsis drama neyh .. 

 1 Litre of Tears 

This beautifully moving drama is based on the real-life struggles of a 15-year-old girl named Aya who suffered from an incurable disease, but lived life to the fullest until her death at 25. The script is based on the diary Aya kept writing until she could no longer hold a pen. The book that later followed entitled “One Litre of Tears" has sold over 1.1 million copies in Japan alone. Fifteen year old Ikeuchi Aya was just a normal girl, soon to be high school student and daughter of a family who works at a shop that makes tofu. As time passed, unusual things started happening to Aya lately. She started falling down often and walks in a strange way. Her mother Shioka, takes Aya to see the doctor, and he informs Shioka that Aya has spinocerebellar degeneration - a terrible disease where the cerebellum of the brain gradually deteriorates to the point where the victim cannot walk, speak, write, or eat. A cruel disease, as it does not affect the mind in the least. How will Aya react when told about her disease? And how will Aya live from now on?
actly kan korang , drama neyh di ambil dripada true story... cube korang bayangkan penyakit yg paling dasyat bagi korang... dan cuba korang bayang kan berapakah usia korang akn dapat penyakit tue ? haha.. ofcos korang taknak kan ? n me too.. semua orang taknak dapat penyakit yg kronik.. tak putus-II meminta dekat Allah s.w.t sepuya dijauhkan daripada penyakit.. tetapi penah sedikit pun rasa SYUKUR terlintas dekat hati bila kita sihat.. mungkin korang tak agak nya.. maap yer ;D

Aya , 15tahun.. baru begelar ''high school student'' tetapi sudah mendapat penyakit yg dikatakan KEJAM? kawan-II , penyakit tue Allah yg cipta.. patut kah ia dikatakan kejam ?? jdi sama-II lah kita beristifar didalam hati.. memang lumrah , kalau kite besedih dan hampa jika kite diuji dgn rasa sakit... tetapi , marilah kite sama-II wujud kan rasa SYUKUR apabila diuji sebegini...

spinocerebellar degeneration
saye taktahu sgt ttg penyakit neyh.. tetapi apa yg saya tahu.. penyakit neyh bekaitan dengan otak n neuron.. hurm, maybe.. i'm not sure.. sbb saya bukan nya pakar pun.. hehe.. belajar pun masa form5 dulu.. mase kat matrik blajar jgak... tapi , ase nya tak sedetail form5.. ukeh-II , sambung balik.. disebabkan penyakit neyh pergerakkan Aya semakin terbatas... pada mulanya , Aya selalu terjatuh ketika berjalan.. then, Aya tak dapat nak target barang-II yg nak diambil dgn tepat.. semakin lama masa belalu , Aya susah untuk makan.. dan akhir nya , Aya hanya mampu terbaring diatas katil... mcm kejam kan penyakit nii ? tetapi , itulah ujian Allah... penyakit neyh agak sama dgn pnyakit lumpuh.. tetapi spinocerebellar degeneration lebih kronik jika bandingkan kedua-IInya..

So , sama-II kite besyukur sbb Allah s.w.t tidak meguji kita semua dgn penyakit yg kronik mcm Aya tue.. ALHAMDULILLAH ;D btw , kalau korang nak tgok drama 1 LITRE OF TEARS boleh klik tajuk kat bawah neyh !

akhir kata :
~maaf lah kalau-II saye menyigung perasaan korang atau pun apa-II jelah
~maaf lah kalau saye menulis entry nie tanpa memiliki ilmu yg bnyak
~maaf lah kalau saye menulis entry yg mngajak ke arah kebaikan , walhal saye sendri memiliki kekurangan dalam segala pekara
khas utk semua ..

Older Post | Newer Post