Welcome to My Blog. Follow ME ! +

Jangan Marah Ayah Bertanya -
12 March 2011 | 7:05 PM | 0 comments
Pada suatu petang seorang tua sedang duduk berehat di anjung rumahnya bersama anak mudanya yang baru menamatkan pengajian di sebuah IPTA. Mereka berdua duduk berbual-bual di halaman sambil memerhatikan suasana di sekitar mereka. 

Tiba-tiba seekor burung gagak hinggap di ranting pokok berhampiran tempat mereka beristirehat.

Si ayah lalu menuding jaring ke arah gagak tersebut sambil bertanya pada anaknya, " Nak... .., apakah bendanya itu?"

"Burung gagak ayah", jawab si anak.

Si ayah mengangguk-angguk, namun sejurus kemudian sekali lagi soalan yang sama keluar dari mulut si ayah.

Si anak menyangkakan yang ayahnya tidak mendengar apa yang di jawabnya tadi lalu menjawab dengan suara yang sedikit kuat, "Itu burung gagak ayah!"

Tetapi sejurus kemudian si ayah bertanya lagi soalan yang sama. Si anak merasa agak keliru dan sedikit runsing melihat gelagat ayahnya. Si anak mengulangi jawapannya, tapi kali ini dengan nada suara yang lebih kuat, "BURUNG GAGAK!!"

Si ayah terdiam seketika. Namun tidak lama kemudian sekali lagi si ayah mengajukan soalan yang serupa hingga membuatkan si anak hilang sabar dan menjawab dengan nada yang hendak tak acuh tak acuh ajer dengan kerenah si ayah, "Orang kata burung Gagak la ayah... ... .".

Tetapi agak mengejutkan si anak, apabila si ayah sekali lagi membuka mulut hanya untuk bertanyakan soalan yang sama. Dan kali ini si anak telah benar-benar hilang sabar dan menjadi marah.

"Ayah!!! saya tak tahu samada ayah faham atau tidak. Tapi sudah lima kali ayah bertanya soalan tersebut dan saya sudah pun memberikan jawapannya. Apa lagi yang ayah mahu saya katakan ? Itu burung gagak lah ayah, BURUNG GAGAKKKKKKK FAHAM TAK... " kata si anak dengan nada yang begitu marah.

Si ayah terus bangun menuju ke dalam rumah meninggalkan si anak yang terpinga-pinga. Sebentar kemudian si ayah keluar semula dengan sesuatu di tangannya. Dia menghulurkan sesuatu kepada anaknya yang masih geram dan tertanya-tanya. Benda tersebut adalah sebuah diari lama.

"Cuba kau baca apa yang pernah ayah tulis di dalam diari itu", pinta si ayah.

Si anak akur dan membaca perenggan yang berikut... ... ... .

"Hari ini aku di halaman melayan karenah anakku yang genap berumur lima tahun. Tiba-tiba seekor gagak hinggap di dahan pohon berhampiran.

Anakku terus menunjuk ke arah gagak dan bertanya, "Ayah, apa tu?".

Dan aku menjawab, "Burung gagak nak".

Walau bagaimana pun, anak ku terus bertanya soalan yang serupa dan setiap kali aku menjawab dengan jawaban yang sama. Sehinggalah 25 kali anakku bertanya demikian, dan demi cinta dan sayangkannya aku terus menjawab untuk memenuhi perasaan ingin tahunya. Aku berharap ianya menjadi suatu pendidikan yang amat berharga dan berguna baginya apabila dia dewasa kelak.

Setelah selesai membaca perenggan tersebut si anak mengangkat muka memandang wajah si ayah yang kelihatan sayu.

Si ayah dengan perlahan bersuara, " Hari ini ayah baru bertanya kau soalan yang sama sebanyak lima kali, dan kau telah hilang sabar serta marah. Belum 25 kali dan belum pun tentang perkara-perkara lain." Balas si ayah perlahan sambil berlalu.

Si anak tertunduk dengan seribu kekasalan di hati kerana telah melukai hati seorang ayah.

MORAL : JAGALAH HATI KEDUA IBUBAPA. JANGAN DAN JANGAN SESEKALI KITA MELUKAI HATI MEREKA


Cinta Itu Indah
Walaupun kewujudan cinta tidak bisa dilihat,tetapi cinta itu indah dan cantik.
Cantiknya itu tulin dan tidak ia bertopeng.
Bukan saja ia cantik malah suci murni,bercahaya gemerlap dan putih bersih.

Older Post | Newer Post